JÆVLA HORE

La oss hive skammen ut av vinduet og ta hora tilbake! #vierallehorer

Når saker om deling av nakenbilder og sexfilmer, som denne i Aftenposten forteller om 16 år gamle «Ida», som lot seg overtale til å suge en skolekamerat i fritimen, for deretter å bli stemplet som hore, er bitt dagligdags, så synes jeg det er på tide av vi damer forener oss og tar grep. Sisters, unite! Hvis «Ida» er hore, er vi alle horer. Er du med?

Hore-stemplet kunne tilfalt hvem som helst av oss. Selv vår favorittdame, selveste madonnaen over madonnaer, Michelle Obama, har sannsynnligvis gitt mannen sin oralsex på et tidspunkt. Oprah Winfrey også. Erna Solberg også. Du også. Eller kona di. Og søstra di. Mammaen din også. Hvem som helst kunne vært denne hora. Vi er alle hora. Jeg vil ta hora tilbake.

Jenter helt ned i barneskolealder blir stemplet som hore, dersom de skiller seg ut fra mengden på en måte som ikke er  fullstendig akseptert. De trenger ikke å ha ligget med noen en gang, for å få dette stemplet. «Hore» er et av de vanligste skjellsordene vi bruker på kvinner, og ordet brukes egentlig om alle som ikke har pakket inn kvinneligheten sin, og spesielt seksualiteten sin, på en perfekt, akseptert og anerkjent måte.

Det siste døgnet har jeg googla «jævla hore». Jeg hadde mange finurlige formuleringer i hodet i forhold til hvorfor vi må snakke om den elskede hora vår – dette kvinnemenneske som vi elsker å hate – men jeg synes «Jente 15 år» – også kalt hore – sa det enkelt og greit for meg i Aftenposten 7. februar i år. Saken heter «Jeg er 15 år og stemplet som hore» og hun skriver ukomplisert:

«Jeg bare lurer: Hvorfor definerer vi personer ut ifra hvem og hvor mange de har hatt sex med? Et stort opprør foregår rundt oss, via sosiale medier, demonstrasjoner, aviser, TV, politikk, kunst og så videre, om hvor tabubelagt sex FORTSATT er. Kan vi ikke bare gi etter snart, og legge fra oss de konservative tankegangene? Vi lever i et moderne samfunn, der det burde være lov å ha en fortid uten å bli kritisert for det og bli stemplet som hore.»

Det forundrer meg at en 15 år gammel jente er mer oppegående enn mange voksne. Jeg vil bare endre på en ting i sitatet, og det er at denne «horete» oppførslen trenger ikke å ligge i fortiden for at man skal bli tatt alvorlig. Det kan godt være pågående. Det spiller da virkelig ingen rolle hva slags sexliv en dame har, så lenge hun ikke skader noen?

Selv har jeg alltid elsket hora. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at jeg så Pretty Woman rundt hundre ganger i løpet av barneskolen, for jeg var så fasinert av Vivian, Julia Roberts rollefigur. Jeg skjønte ikke en gang hva hun jobbet med, eller hva en hore per definisjon var, men jeg var utrolig nysgjerrig på hvorfor hun åpenbart ble uglesett av alle på det flotte hotellet som Richard Gere tok henne med til. Hvorfor var alle redd henne? Hvorfor så de stygt på henne? Hvorfor hatet de henne? Hva hadde hun gjort feil?

Jeg ville være henne. Og når venninnen til Vivian, Kit deLuca, besøkte Vivian på hotellet, toppet det seg for meg. Jeg frydet meg vilt over hvor frekt og freidig hun håndterte de pripne gjestene som glante stygt på henne og åpenbart tenkte «Jævla hore!». Jeg skjønte ikke en gang hva det Kit deLuca sa betydde, men jeg bare visste at jeg digget henne! Her er klippet:

Pretty woman kom i 1990. Det er 27 år siden. Så dere, seriøst: la oss ta tilbake hora.

I «Ida» fra Aftenposten sitt tilfelle, så filmet altså fyren en helt vanlig blowjob, og spredte filmen. Før neste time var hun stemplet som hore. Og vi sier ingenting. Vel, vi sier «Huff, stakkars.» Aftenposten har en lang sak om problematikken, og sier også «Huff, stakkars».  

«Huff, stakkar.» Det er ikke styrke i «Huff, stakkar». Det er ikke stolthet i «Huff, stakkar.» Det er bare undertrykt skam, forkledt som bekymring og formyndersk omsorg. Nei, la oss ta tilbake hora, for faen! Jeg vil ikke la noen få bruke «hore» for å undertrykke kvinner og jenter, og jeg VIL IKKE la dette begrepet ha makt over oss.

Hvordan kan vi frata horestemplet makten? Neste gang vi hører om noen som blir kalt hore, hva med å stille oss solidarisk? Kan vi vise at vi ikke er så redde for dette ordet? 

#Nastywoman og #Jævlahomo fungerte som smurt. Hva med #vierallehorer?  Tenk så kult om glade og støttende mammaer, pappaer, tanter, onkler, lærere og bestemødre bruker #vierallehorer og dermed stiller seg solidariske med hver eneste unge jente som er utsatt for slutshaming og får «hore» slengt etter seg på skolen eller i kommentarfeltet? Tenk, så deilig om disse jentene kunne oppleve at vi er der sammen med dem og har ryggen deres! «Er du hore, ja, da er jeg hore også. Vi er alle horer!»

Ja, jeg skjønner at det kjennes ubehagelig. Det er så mye skam forbundet med dette ordet at de fleste vil gjøre alt for å unngå det. Derfor er det desto større grunn til å gjøre noe med det! Jo flere som bruker ordet – nemlig HORE – jo mindre makt får ordet. Kom igjen a´din jævla hore. #vierallehorer

EDIT: et par argumenter til som har kommet i løpet av dagens diskusjoner på facebook:

  1. Ordet «hore» brukes oftere om ikke-prostituerte jenter enn om de som faktisk selger sex, som stort sett kalles prostituerte. Så når hore ikke lenger brukes om prostituerte, men på alle typer jenter, så kan vi jo selv bestemme hva vi vil at ordet «hore» skal bety.
  2. Ved å ta avstand fra ordet «hore» og bekjempe begrepet, fordømmer vi jo de som faktisk har jobbet som horer i hundrevis av år. Millioner av kvinner har jobbet som horer, enten frivillig eller via tvang, og det å fordømme ordet som beskriver dette yrket blir forferdelig undertrykkende, spør du meg. Det blir å se ned på millioner av kvinner som har forsørget familier og overlevd på å være hore i tider der kvinner ikke hadde rettigheter på lik linje med menn. Det vil jeg ikke være med på. Jeg vil heller stå ved siden av de, hånd i hånd, i god, gammaldags solidaritet.
  3. Målet med #vierallehorer er å skape solidaritet rundt jenta på 12, 14 eller 16 år som har blitt kalt hore på skolen, for å gjøre akkurat det samme som de fleste andre voksne gjør hele livet. Målet er å stå sammen med henne og ikke la henne føle seg utstøtt. Hvis vi voksne velger å akseptere at ordet hore bærer med seg så mye skam, hvilken tjeneste gjør vi da ungdommen som opplever hore-hetsen
  4. Bedre seksualundervisning i fremtiden hjelper ikke ofrene for slutshaming i dag. Og bedre seksualundervisning er vanskelig å få til hvis vi fortsatt ikke tør å snakke om porno, horer, skam og andre skumle temaer. #vierallehorer handler ikke om mene at vi er horer, men snarer om å vise at vi ikke redde for ordet, slik at det ikke har makt over oss.

Avslutter med et deilig klipp, for å få opp humøret 🙂